Het ontbrekende heelal

Auke Pieter Colijn, werkzaam aan de UvA en UU (bijzonder hoogleraar) is een experimenteel astrofysicus. Hij test of theorieën kloppen. Hij is een van de 40 onderzoekers van de detector in Gran Sasso (LNGS). Het heelal lijkt heel eeg leeg. De massa van sterren en planeten geeft maar een heel lage dichtheid.

Als je de snelheid van sterren in een sterrenstelsel (middels roodverschuiving) meet, verwacht je een afnemende curve. Sterren dichtbij de kern bewegen sneller dan verder weg bij het centrum. Na metingen blijkt dat niet zo te zijn:

Er lijkt massa te missen.

Het hele heelal is 2 graden Kelvin. Samenstelling heelal nu: donkere materie 72%, atomen 4,6%, donkere materie 23%. Donkere materie zendt geen licht uit. 13,7 miljard jaar geleden: donkere materie 63%, atomen 12%, fotonen 15%, neutrino’s 10%.

Donkere energie heb je nodig om te verklaren om te verklaren dat het heelal steeds sneller uitdijdt. Op een gegeven moment (miljarden jaren later) kun je alleen maar de sterren van de Melkweg ziet. Het licht van andere sterren bereikt ons niet meer.

Alles is opgebouwd uit 3 onderdelen: elektronen, up en down quarks.

Theorieën met mogelijke deeltjes die proberen om donkere materie te verklaren:


Het gewicht van donkere materie op aarde is slechts 300 gram. Donkere materie is niet gelijk verdeeld.
3 manieren om donkere materie te meten: indirect via satellieten, zelf maken via een deeltjesversneller en direct meten.


Detectoren richten zich op 1 van de 3 volgende gevolgen van de botsing tussen donkere materie en atomen: warmte, zendt het licht uit of komen er ionen uit (ionisatie). Alle detectoren zitten zo diep mogelijk. Om zo min mogelijk last te hebben van andere deeltjes. De faciliteiten in Gran Sasso (midden Italië):


Waarom moeilijk om te detecteren: nagenoeg is alles radioactief. Alle onderdelen zijn getest op radioactiviteit. Net begonnen met meten. Meest gevoelige detector op dit moment.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s